Care e cel mai bun start în viatã pentru puiul tãu?
Vine un moment in viata noastra cand simtim ca nimic din ceea ce facem sau avem, nu mai este suficient. Este acel moment in care descoperim in noi dorinta de a avea un copil, de a avea parte de inocenta si dragalasenia unui copil care sa ne faca capabili sa simtim mai multa iubire. Oricat de implinit esti in plan profesional, nu se compara nimic cu momentul in care puiul tau iti strange degetul pentru prima data sau cand isi lipeste obrajorul lui delicat de al tau.
Intr-o alta cultura, se zice ca devii parinte in momentul in care iei decizia de a avea un copil.
Cand devenim parinti, ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii nostri, ne dorim sa aiba un start SANATOS si tot ce urmeaza este despre iubire, numaram clipele pana la Marea Intalnire, ii cantam si mangaiem burtica stiind ca ne aude si ne simte, povestim si ii transmitem toata iubirea de care suntem capabili.
Ascultam cu interes sfaturile medicilor, avem grija sa facem toate analizele, ne documentam in stanga si in dreapta, pana vine momentul nasterii. Suntem capabili sa sacrificam totul de dragul copiilor nostri si primul lucru pe care il facem pentru un start sanatos in noua viata, pentru copilul nostru, este momentul nasterii.
Astazi, moasele si medicii incep sa inteleaga cat este de important pentru viitoarea mamica sa ii fie respectata intimitatea in timpul travaliului cat si imediat dupa nastere.
Iti propun deci, sa alegi cu mare grija medicul si asistenta sau asistentele care va vor fi alaturi in acest moment special.
Momentul nasterii si prima ora de viata sunt extraordinar de importante pentru adaptarea micutului la noul mediu cat pentru sanatatea fizica si dezvoltarea lui emotionala.
Cat de importanti sunt hormonii secretati in timpul nasterii?
Hormonii joaca un rol foarte important in toate etapele nasterii. Unul dintre hormonii secretati in timpul nasterii, este Oxitocina.
Oxitocina, mai este cunoscuta si ca hormonul fericirii si este acelasi hormon secretat in timpul actului sexual. Oxitocina face ca uterul sa se contracte in timpul travaliului. Nivelul de oxitocina din sange creste treptat pe toata durata travaliului, ajungand la nivelul maxim chiar in momentul expulziei, contribuind la starea de bine si la minimizarea durerii.
Oxitocina mai contribuie si la aparitia acelor sentimente intense de dragoste si afectiune care se stabilesc intre mama si nou nascut imediat dupa nastere.
Un alt hormon important produs de organism in timpul travaliului este Endorfina. Acest hormon este produs ca raspuns la senzatia de durere. La fel ca si oxitocina, endorfina ajuta la “instalarea” sentimentului matern.
Crearea unui mediu care stimuleaza producerea de hormoni, este foarte usor de realizat.
Cea mai buna modalitate de a creste nivelul de oxitocina, este punerea copilului la sân imediat dupã nastere.
Un rol extrem de important il joaca si legatura imediata dintre mama si copil, contactul piele pe piele, mirosul si privirile bebelusului.
Mai multe detalii despre acest subiect vor fi oferite la Conferinta “Ora Magica a nou-nascutului” organizata de Asociatia ProMAMA, ONG-ul care a adus acest concept in Romania.
La aceasta conferinta vei afla raspunsuri la toate intrebarile tale, de la cei 4 specialisti: Sorana MURESAN – consultant alaptare IBCLC si Presedintele Asociatiei ProMAMA, Katalin VARGA, PhD – Ungaria, Dr. Elizabeth VARADY – medic neonatolog si pediatru Ungaria, Stefanie ROSIN, PhD IBCLC – Germania. Invitat special la conferita este Dr. Catalin HAIDUC (Sef Obstetrica Ginecologie, Clinica Medicover)
- Ce procedure sunt recomandate la nastere pentru mama si pentru bebe?
- Cum se face “ora magica” in caz de nastere naturala? Dar in caz de cezariana?
- Care sunt nevoile nou-nascutului si cum i le satisfacem?
- Unde e mai bine sa doarma bebe? In camera lui, in patutul lui, impreuna cu parintii….?
- Cum si cand initiem alaptarea?
- Procedam diferit in caz de cezariana?
- Care este cea mai buna pozitie de alaptare?
- Ce trebuie sa stiu despre depresia post-natala? Cum o pot preveni?
Pentru a te putea inscrie la conferinta, intra pe link-ul de mai jos:
“ Imediat dupa nastere, nou-nascutul trece printr-o perioada dificila, o perioada de acomodare la noul mediu. El schimba complet mediul in care traieste si se gaseste intr-o stare de nesiguranta. Punerea copilului pe pieptul mamei il face sa se simta in siguranta si linisteste foarte mult nou-nascutul, facilitandu-i acomodarea la mediul exterior. Legatura care se formeaza intre mama si copil in aceasta ora magica, influenteaza relatia dintre mama si copil si determina sanatatea fizica si emotionala a copilului pentru toata viata.” – Dr. Catalin Haiduc
„Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca practica de a tine bebelusul pe pieptul mamei timp de o ora cel putin imediat dupa nastere, este cruciala pentru imbunatatirea sanatatii bebelusului si pentru dezvoltarea lui emotionala. Mai mult decat atat cercetatorii de la Karolina Institute au demonstrat o scadere a riscului de mortalitate neonatale cu pana la 22%! Cunoscand situatia dramatica in care se afla Romania in prezent din acest punct de vedere, impactul pe care l-ar avea implementarea procedurii și la noi in tara ar fi major. Acesta este scopul Conferinței <<Ora Magică a Nou-Născutului>> de pe 11 Octombrie”, subliniază Sorana MUREȘAN, Președintele Asociației ProMAMA.”
Despre cum ne influenteaza acest START viata de adult si relatiile cu cei din jurul nostru, iti voi scrie intr-un articol viitor.
Pentru a lua cea mai buna decizie pentru tine si puiul tau, e nevoie sa te informezi corect si din timp. Nou nascutul poate beneficia de “ora magica” doar cu ajutorul tau.
Participa la acest eveniment cu scop educational si afla tot ce ai nevoie sa stii despre sarcina, nastere, alaptare si practicile de ingrijire a nou-nascutului.
Ajuta si alte viitoare mamici cu aceste informatii, apasand butonul Share!
Cu iubire!
Cristina Saghin